Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki.
Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam.
Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym.
Składniki: ( 10 sztuk - 22 cm średnicy )
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 2 czubate łyżki mąki pszennej graham T 1850
- 1 szklanka jeżyn
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
- 1 szklanka jeżyn
- przyprawa do kawy i deserów
Ze składników na ciasto zarobiłam ciasto gęstości rzadkiej śmietany.
Ostawiałam na 30 minut aby ciasto "odpoczęło".
Naleśniki piekłam na patelni naleśnikowej o średnicy 22 centymetry.
Upiekłam 10 naleśników.
Każdy naleśnik posmarowałam serkiem waniliowym, posypałam jeżynami i przyprawą do kawy i deserów.
Każdy naleśnik zrolowałam.
Jeżyny na sos włożyłam do garnka, dodałam cukier, rozgotowałam a potem zmiksowałam.
Naleśniki polałam sosem jeżynowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Te kamieniste są urzekające - plaża w Rozewiu |
2 komentarze
Tez je uwielbiam, dzięki.
OdpowiedzUsuńale ciekawy pomysł ;-)
OdpowiedzUsuń------------------------------------------------------------
http://bit.ly/2fd7KzE
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.