Udział w "Wypiekaniu na śniadanie" [ klik ] może wziąć każdy kto chce się dobrze bawić i fajne wypieki zajadać, zapraszam.
Dziś bułeczki maślane, pulchne, z chrupiącą kruszonką a ja dodatkowo od siebie nadziałam je powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków [ klik ]
Wyszły rewelacyjne, polecam gorąco.
Maślane bułeczki z kruszonką i powidłami śliwkowymi.
Składniki: ( 11 małych bułeczek )
- 300 g mąki pszennej T 650
- 10 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
- 20 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 1 małe jajo
- szczypta soli
- 120 ml mleka + 50 ml do rozczynu
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- powidła śliwkowe do nadziania
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka
Najpierw zrobiłam zaczyn.
Podgrzałam 50 ml mleka do temperatury takiej aby można było włożyć palec, dodałam odrobinę cukru oraz drożdże i wymieszałam, pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Pozostałe mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim masło, sól i cukier, przestudziłam.
Teraz dodałam do mleka mąkę wymieszaną z zaczynem, wymieszałam i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyłam do miski wysypanej mąką, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto wyjęłam na blat, odgazowałam czyli kilka razy ucisnęłam ręką aby uformować wałek i podzieliłam je na 11 równych części.
Każdy kawałek rozciągnęłam na kształt placka, ułożyłam na nim łyżeczkę powideł i zlepiłam brzegi formując kulę.
Ułożyłam nadziane kulki w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 26 cm - zachowując odstępy aby bułki miały gdzie rosnąć.
Odstawiłam buły do ponownego napuszenia na 30 minut.
W tym czasie jak bułki rosły zrobiłam kruszonkę.
Włożyłam składniki do miski i rękoma rozcierałam tak aby powstały grudki.
Wyrośnięte bułki posmarowałam jajem wymieszanym z mlekiem i posypałam obficie kruszonką.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis Pracownia Wypieków.
Razem ze mną bułki wypiekali:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ewa - Ewa w kuchni
Jola - Nasze życie od kuchni
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcia na FB
Asia - Sama słodycz...i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Gocha - Smaki Alzacji
Asa - Szóste niebo
Marzena - Kulinarna Maniusia
Ewa - zdjęcie z FB
Agnieszka - Szybko Tanio Smacznie
Iza - Smaczna Pyza
Małgorzata - zdjęcie z FB
Ala - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry Proste
Lidia - zdjęcie z FB
Olimpia - zdjęcie z FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis!
Coś słodkiego poproszę...
Iwona - bloGotowanie z pasją
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane
Ela - zdjęcie z FB
Kasia - Mia cucina
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Jastrzębiej Górze |
29 komentarze
Dzięki Dorotko na wspólne pieczenie. mam nadzieję że zagoszczę na dłużej :)
OdpowiedzUsuńJa też mam taką nadzieję Ewo, dziękuję że dołączyłaś do nas.
UsuńPyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńAlu i ja dziękuję.
UsuńDziękuję za wspólne śniadanko i do zobaczenia przy kolejnym wypiekaniu :-)
OdpowiedzUsuńJak przy kolejnym wybierzesz taki ekstra przepis to przepadłam, dzięki Gocha.
UsuńCieszę się, że mogłyśmy upichcić coś wspólnie :) Bułki przepyszne , do zobaczenia następnym razem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia następnym razem.
UsuńDorotko również dziękuję za wspólne wypiekanie i fajną zabawę :)
OdpowiedzUsuńZabawa była przednia, dziękuję.
UsuńKoniecznie muszę ten przepis wypróbować . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO tak koniecznie, jest tego wart.
Usuńdzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Izo.
UsuńCudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz upiekłyśmy razem w tej akcji i mam nadzieję, że nie ostatni :) a bułeczki miodzio :)
OdpowiedzUsuńJa też mam taka nadzieję Iwonko, dziękuję.
UsuńBułeczki super! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko.
UsuńŚliczne, następnym razem też zrobię "nadziane":) Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńI ja dziękuje Asa.
UsuńDorota, przepysznie wyglądają ☺dziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńKasiu i ja dziękuję.
UsuńPowidła to doskonały dodatek do bułeczek maślanych - bardzo apetyczne :) Miło była spotkać się na wspólnym wypiekaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Bardzo miło Agnieszko, dziękuję.
UsuńZ powidłami musiały cudownie smakować:) .... dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńTak też smakowały, i ja dziękuję.
UsuńBułeczki przednie, najlepsze takie ciepłe z odrobiną dżemiku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu!
Do następnego STS, będzie mi bardzo miło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.