niedziela, 8 listopada 2015

Maślane bułeczki z kruszonką i powidłami śliwkowymi

Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu pyszności razem z innymi blogerami i nie tylko blogerami.
Udział w "Wypiekaniu na śniadanie" [ klik ] może wziąć każdy kto chce się dobrze bawić i fajne wypieki zajadać, zapraszam.
Dziś bułeczki maślane, pulchne, z chrupiącą kruszonką a ja dodatkowo od siebie nadziałam je powidłami śliwkowymi.
Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków [ klik ]
Wyszły rewelacyjne, polecam gorąco.
Maślane bułeczki z kruszonką i powidłami śliwkowymi. 


                        Składniki: ( 11 małych bułeczek )
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 10 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • 1 małe jajo
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka + 50 ml do rozczynu
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • powidła śliwkowe do nadziania
                        Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
                       Dodatkowo:
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka

Najpierw zrobiłam zaczyn.
Podgrzałam 50 ml mleka do temperatury takiej aby można było włożyć palec, dodałam odrobinę cukru oraz drożdże i wymieszałam, pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Pozostałe mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim masło, sól i cukier, przestudziłam.
Teraz dodałam do mleka mąkę wymieszaną z zaczynem, wymieszałam i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyłam do miski wysypanej mąką, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto wyjęłam na blat, odgazowałam czyli kilka razy ucisnęłam ręką aby uformować wałek i podzieliłam je na 11 równych części.
Każdy kawałek rozciągnęłam na kształt placka, ułożyłam na nim łyżeczkę powideł i zlepiłam brzegi formując kulę.
Ułożyłam nadziane kulki w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 26 cm - zachowując odstępy aby bułki miały gdzie rosnąć.

Odstawiłam buły do ponownego napuszenia na 30 minut.
W tym czasie jak bułki rosły zrobiłam kruszonkę.
Włożyłam składniki do miski i rękoma rozcierałam tak aby powstały grudki.
Wyrośnięte bułki posmarowałam jajem wymieszanym z mlekiem i posypałam obficie kruszonką.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Studziłam bułki na kratce.

Smacznego.
Przepis Pracownia Wypieków.
Razem ze mną bułki wypiekali:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ewa - Ewa w kuchni
Jola - Nasze życie od kuchni
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcia na FB
Asia - Sama słodycz...i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Gocha - Smaki Alzacji
Asa - Szóste niebo
Marzena - Kulinarna Maniusia
Ewa - zdjęcie z FB
Agnieszka - Szybko Tanio Smacznie
Iza - Smaczna Pyza
Małgorzata - zdjęcie z FB
Ala - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry Proste
Lidia - zdjęcie z FB
Olimpia - zdjęcie z FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis!
Coś słodkiego poproszę...
Iwona - bloGotowanie z pasją
Agnieszka - Rustykalna kuchnia 
Małgosia - W garze mieszane 
Ela - zdjęcie z FB
Kasia - Mia cucina
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Jastrzębiej Górze

29 komentarze

  1. Dzięki Dorotko na wspólne pieczenie. mam nadzieję że zagoszczę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam taką nadzieję Ewo, dziękuję że dołączyłaś do nas.

      Usuń
  2. Pyszne i pachnące bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne śniadanko i do zobaczenia przy kolejnym wypiekaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przy kolejnym wybierzesz taki ekstra przepis to przepadłam, dzięki Gocha.

      Usuń
  4. Cieszę się, że mogłyśmy upichcić coś wspólnie :) Bułki przepyszne , do zobaczenia następnym razem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko również dziękuję za wspólne wypiekanie i fajną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę ten przepis wypróbować . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz upiekłyśmy razem w tej akcji i mam nadzieję, że nie ostatni :) a bułeczki miodzio :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki super! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne, następnym razem też zrobię "nadziane":) Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorota, przepysznie wyglądają ☺dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  13. Powidła to doskonały dodatek do bułeczek maślanych - bardzo apetyczne :) Miło była spotkać się na wspólnym wypiekaniu. Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  14. Z powidłami musiały cudownie smakować:) .... dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bułeczki przednie, najlepsze takie ciepłe z odrobiną dżemiku.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger