piątek, 6 listopada 2015

Kurczak w miodzie

Kurczaka podawałam na wiele sposobów ale w miodzie jeszcze nie. 
Czas nadrobić zaległości, bo kurczak to znakomite źródło białka i walory smakowe.
Przygotowany w miodzie ma dodatkowo walory smakowe i zdrowotne, polecam.
Kurczak w miodzie.

             Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia
             Marynata:
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
Składniki marynaty wymieszałam w miseczce.
Udka kurczaka podzieliłam na połowy.
Włożyłam kurczaka do marynaty i pozostawiłam go na 1 - 2 godziny.
Potem obsmażyłam uda na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Resztę marynaty wymieszałam z 3/4 szklanki wody i wlałam do rondla, dusiłam pod przykryciem 10 minut z jednej strony, przewróciłam kurczaka na drugą stronę i dalej dusiłam jeszcze 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Uroki polskiego morza

7 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger