Czas nadrobić zaległości, bo kurczak to znakomite źródło białka i walory smakowe.
Przygotowany w miodzie ma dodatkowo walory smakowe i zdrowotne, polecam.
Kurczak w miodzie.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
Udka kurczaka podzieliłam na połowy.
Włożyłam kurczaka do marynaty i pozostawiłam go na 1 - 2 godziny.
Potem obsmażyłam uda na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Resztę marynaty wymieszałam z 3/4 szklanki wody i wlałam do rondla, dusiłam pod przykryciem 10 minut z jednej strony, przewróciłam kurczaka na drugą stronę i dalej dusiłam jeszcze 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Uroki polskiego morza |
7 komentarze
Miodu ostatnio dużo używamy,niestety z racji przeziębienia:)))możemy też do kurczaka:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPrzyjemne z pożytecznym Reniu, dziękuję.
UsuńDeve ser delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
wpraszam się na takiego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie, pozdrawiam.
Usuńmuszę sprawdzic ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj i napisz jak smakowało
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.