Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań.
Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ]
Kurczak po marokańsku.
Składniki:
- 2 uda z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy marokańskiej
- kasza kuskus wedle uznania
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Udka umyłam i osuszyłam a potem przekroiłam na połówki.
W skład przyprawy marokańskiej wchodzą: kumin, kurkuma, czosnek, zielony pierz, liść laurowy, sól, cynamon i kminek.
Kurczaka natarłam właśnie przyprawą marokańską i pozostawiłam na 2 godziny do zamarynowania.
Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam na złoty kolor kurczaka.
Teraz podlałam kurczaka 1/2 szklanki wody oraz 2 łyżkami sosu ostrygowego i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Szklankę kaszy kuskus zalałam wrzącą wodą o 1 centymetr nad powierzchnię kaszy, pozostawiłam aby kasza wchłonęła wodę.
Podałam kurczaka z kaszą kuskus i smażonymi świeżymi ogórkami.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Pachnąca maciejka |
2 komentarze
Takie proste, a takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła, już nieraz to sprawdziłam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.