Dziś wylądowała w całkiem wschodnim daniu czyli pilawie.
Danie jest znakomite i bardzo pyszne, polecam serdecznie, dodatek szpinaku i grzybów zwiększa jeszcze walory smakowe dyni.
Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami.
- 5 - 6 podgrzybków średniej wielkości
- 250 g świeżego szpinaku
- 200 g dyni
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 - 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól morska
- pieprz czarny
- papryka słodka do smaku
- olej do smażenia
- 1 kania
- mleko do kani
- bułka tarta do kani
- olej do smażenia kani
Pomidory pokroiłam w dużą kostkę.
Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Podgrzybki wytarłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w paski.
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Ryż zalałam 1,5 szklanki wrzątku, lekko posoliłam i dodałam kurkumę.
Gotowałam 15 minut aż ryż wchłonął całą wodę.
Na oleju podsmażyłam kawałki dyni,
dodałam pokrojone w plastry podgrzybki dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Teraz dodałam paski szpinaku oraz pokrojone pomidory, sos sojowy oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Dusiłam aż szpinak puścił sok a potem do momentu aż cały sok odparował.
Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zmieszałam wszystko z ryżem, wymieszałam.
Kapelusz kani zamoczyłam w mleku a potem obtoczyłam go w bułce tartej i smażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam razem z pilawem pokrojony na kawałki.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Na plaży |
4 komentarze
Uma delicia.
OdpowiedzUsuńUm abraço.
Dzięki wielkie Francisco.
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.