Zapach kurkumy, kuminu czy kozieradki to jest to.
Zapraszam wypróbujcie i ten smakowity przepis.
Jednogarnkowa indyjska pychotka z ryżem.
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- 240 g czerwonej fasoli z puszki
- 150 g czarnych oliwek
- 3 pomidory Lima
- 100 g ryżu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka mieszanki curry indyjskie
- sól morska
- 3 garście liści szpinaku
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam olej i podsmażyłam na nim pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę razem ze skórką pomidory.
- Do garnka wlałam bulion, przełożyłam zawartość patelni, dodałam ciecierzycę, fasolkę, oliwki oraz wsypałam ryż i gotowałam jakieś 10 minut.
- Doprawiłam do smaku przyprawami i solą i włożyłam do garnka umyte liście pokrojonego w paski szpinaku.
- Gotowałam do momentu aż liści lekko zwiędły ale się nie rozpadły.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Lecę bo chcę |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.