Ja lubię wszelakie podroby i na naszym stole goszczą często.
Czy to w postaci gulaszów, galaretki czy panierowanych z owocami jak np. wątróbka.
Polecam bo to mały wydatek a jedzenie super.
Dziś proponuję żołądki po indyjsku i polecam.
Potrawka z żołądków w stylu indyjskim.
Składniki:
- 450 g żołądków z kury
- 300 g fasolki mamut lub innej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka biała
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- pieprz
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 papryczka chili
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- kasza pęczak do podania
Przygotowanie:
- Żołądki obrałam z błonek i pokroiłam w paski, fasolkę na kawałki,
- obie papryki na cząstki oraz posiekałam drobno papryczkę chili.
- Cebulę pokroiłam w grube pół plastry.
- Na suchej patelni podprażyłam 1 łyżeczkę garam masala a jak zaczęła pachnieć wlałam na patelnię 2 łyżki oleju i smażyłam 30 sekund.
- Dodałam teraz pokrojone żołądki, podsmażyłam na złoty kolor.
- Przełożyłam wszystko do szybkowaru, zalałam bulionem, zamknęłam szybkowar i gotowałam od momentu osiągnięcia przez garnek najwyższej mocy 15 minut.
- Potem garnek otworzyłam i dodałam pokrojone warzywa, papryki, cebulę i fasolkę i ponownie zamknęłam garnek.
- Gotowałam teraz 10 minut.
- Jeśli nie posiadacie szybkowaru wystarczy gotować najpierw do miękkości żołądków a potem do miękkości warzyw.
- Po otworzeniu garnka doprawiłam do smaku solą, pieprzem i resztą garam masala.
- Skrobię kukurydzianą rozprowadziłam w 2 łyżkach wody i wlałam do curry, zagotowałam.
- Curry gotowe podałam z kaszą pęczak.
Smacznego.
Danie kuchni indyjskiej, pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Fruwać jak ptaki |
4 komentarze
Ja bardzo lubię podroby i często coś z nich przygotowuję:)))chętnie skorzystam z przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńO super Reniu
UsuńCo za parodia...podaje przepis na "curry",ale zapomniała dodać curry.
OdpowiedzUsuńW daniu curry nie musi być mieszanka przypraw curry i tak jest tutaj. Więcej wiedzy "parodysto".
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.