sobota, 21 listopada 2015

Indyjskie curry warzywne

Curry to danie ulubione me, pyszne, pożywne w lekkim sosiku warzywnym.
Polecam każdemu, smaki Indii nadają daniu jedyny i niepowtarzalny smak i aromat.
Wypróbujcie koniecznie. 
Użyłam tutaj mieszanki przypraw indyjskich która można zrobić samemu.
W skład mieszanki wchodzą: po łyżce czerwonego chili, sól, kolendry, kurkumy, ziarna kminu rzymskiego podprażonego, suszonego sproszkowanego mango, suszonego imbiru, mielonej gorczycy, kozieradki w proszku, nasion cebuli oraz po łyżeczce rozgniecionych goździków i cynamonu.
Wszystko razem wymieszać i mieszanka gotowa. 
Indyjskie curry warzywne.

 
               Składniki:
  • 500 g warzyw - miałam pół na pół paprykę i cukinię 
  • 3 średnie pomidory
  • 3 cebule
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 - 3  łyżki mieszanki przypraw indyjskich
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • sól do smaku
Cebulę drobno posiekałam, pokroiłam w kostkę pomidory.
Paprykę i cukinię pokroiłam na kawałki.
Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam dopóki sos zgęstniał.
Teraz dodałam cukinię i paprykę, przyprawę indyjską, ewentualnie trochę wody, przykryłam i dusiłam na małym ogniu 10 - 15 minut.
Już na talerzu posypałam obficie posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Leśni Bracia

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger