Polecam każdemu, smaki Indii nadają daniu jedyny i niepowtarzalny smak i aromat.
Wypróbujcie koniecznie.
Użyłam tutaj mieszanki przypraw indyjskich która można zrobić samemu.
W skład mieszanki wchodzą: po łyżce czerwonego chili, sól, kolendry, kurkumy, ziarna kminu rzymskiego podprażonego, suszonego sproszkowanego mango, suszonego imbiru, mielonej gorczycy, kozieradki w proszku, nasion cebuli oraz po łyżeczce rozgniecionych goździków i cynamonu.
Wszystko razem wymieszać i mieszanka gotowa.
Indyjskie curry warzywne.
Składniki:
- 500 g warzyw - miałam pół na pół paprykę i cukinię
- 3 średnie pomidory
- 3 cebule
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego
- 2 - 3 łyżki mieszanki przypraw indyjskich
- posiekana kolendra lub natka pietruszki
- sól do smaku
Paprykę i cukinię pokroiłam na kawałki.
Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam dopóki sos zgęstniał.
Teraz dodałam cukinię i paprykę, przyprawę indyjską, ewentualnie trochę wody, przykryłam i dusiłam na małym ogniu 10 - 15 minut.
Już na talerzu posypałam obficie posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Leśni Bracia |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.