sobota, 28 listopada 2015

Domowe burgery

Domowe burgery i wyżerka taka że teraz muszę pobiegać aby to spalić.
Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię.
Kotlety robi się szybko a bułki robiłam wczoraj zajrzyjcie [ klik ] , potem ulubione dodatki i obiad gotowy.
Aha jeszcze majonez z awokado i mango, bardzo prosty do zrobienia - jest tutaj [ klik ].
Zachęciłam do zrobienia? no to do pracy moi mili.
Uwaga dużo zdjęć ale są takie cudne.
Domowe burgery.



                Składniki:
           Burgery: 6 sztuk
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 jajo
  • 3 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
  • garść posiekanego oregano
  • garść posiekanej mięty
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 czerwona cebula drobniutko posiekana
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • oliwa do smarowania burgerów i rąk
          Dodatkowo:
  • upieczone wyżej burgery
  • bułki do burgerów
  • liście sałaty
  • majonez z awokado i mango [ klik ]
  • pomidor w plasterkach
  • cebula czerwona w plasterkach 
  • ser żółty w plasterkach
  • szpatułki do spięcia burgerów


Do miski włożyłam mieloną wołowinę, dodałam zioła, przyprawy oraz jajo a także posiekaną cebulę i czosnek, mieszałam rękoma dopóty dopóki mięso nie zaczęło się kleić.
Wtedy posmarowałam ręce oliwą i ulepiłam kotlety.
Posmarowałam je oliwą z obu stron i grillowałam
aż zrumieniły się z obu stron.
Teraz składamy nasze burgery.
Bułki przekroiłam na pół i każdy spód posmarowałam majonezem,
przykryłam je liściem sałaty.
Na sałacie ułożyłam kotlet
a na nim plaster sera żółtego.
Na serze wylądowały krążki cebuli czerwonej,
plastry pomidora,
znowu majonez
i wszystko przykryłam drugą połową bułki, spięłam bułkę szpatułką i gotowe.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Plaża wieczorową porą

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger