Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser po 30 minutach gotowy.
Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania.
Polecam gorąco bo szybko i smakowicie.
Czekolada zawijana w ciasto francuskie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 2 tabliczki czekolady - miałam mleczną z orzechami laskowymi i białą
- 1 jajo do posmarowania ciasta
- orzechy pekan i macadamia posiekane do posypania wierzchu
Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika rozwinęłam rolkę ciasta francuskiego.
Na środku ciasta rozłożyłam równo czekolady.
Teraz przy pomocy radełka pokroiłam ciasto po skosie w paski około 2 centymetrów grube.
Zrobiłam tak po obu stronach czekolady.
Teraz zawijałam paski na czekoladzie na przemian, raz z jednej strony raz z drugiej.
Na górnym i dolnym krańcu mocno docisnęłam brzegi aby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia.
Jajo rozbełtałam widelcem i posmarowałam wierzch ciasta.
Posypałam po wierzchu posiekanymi orzechami.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Pocztówka z wakacji |
2 komentarze
Dorotko obłędny deser. Mój Junior kiedyś robił koperty z czekoladą z ciasta francuskiego. Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńCałkiem przypadkiem wpadłam na ten deser a rezultat obłędny, wypróbuj Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.