piątek, 20 listopada 2015

Czekolada zawijana w ciasto francuskie

Najszybciej jak można, najpyszniej jak się da.
Goście w drzwiach a my do kuchni i pyszny deser  po 30 minutach gotowy.
Przepis krąży po necie od jakiegoś czasu i wart jest wypróbowania.
Polecam gorąco bo szybko i smakowicie.
Czekolada zawijana w ciasto francuskie.


 
                   Składniki:
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 tabliczki czekolady - miałam mleczną z orzechami laskowymi i białą
  • 1 jajo do posmarowania ciasta
  • orzechy pekan i macadamia posiekane do posypania wierzchu

Na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika rozwinęłam rolkę ciasta francuskiego. 
Na środku ciasta rozłożyłam równo czekolady.

Teraz przy pomocy radełka pokroiłam ciasto po skosie w paski około 2 centymetrów grube.

Zrobiłam tak po obu stronach czekolady.
Teraz zawijałam paski na czekoladzie na przemian, raz z jednej strony raz z drugiej.

Na górnym i dolnym krańcu mocno docisnęłam brzegi aby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia.

Jajo rozbełtałam widelcem i posmarowałam wierzch ciasta.

Posypałam po wierzchu posiekanymi orzechami.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.

Smacznego.
Przepis z netu.
"Podróże małe i duże"
Pocztówka z wakacji

2 komentarze

  1. Dorotko obłędny deser. Mój Junior kiedyś robił koperty z czekoladą z ciasta francuskiego. Mniam pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem przypadkiem wpadłam na ten deser a rezultat obłędny, wypróbuj Marzenko.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger