Ciasto które dziś proponuję jest pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Polecam każdemu smakoszowi śliwek ale nie tylko.
Ciasto śmietankowe ze śliwkami.
Składniki: ( forma 26 x 30 cm )
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka gęstej kwaśniej śmietany 18%
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ok. 800 g śliwek węgierek wypestkowanych i przekrojonych wzdłuż
- cukier kryształ do posypania śliwek
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i gałkę przesiałam przez sito do miski.
W dużej misce roztrzepałam jaja trzepaczką bo podobno jak pisze autorka, ciasta na śmietanie nie lubią ubijania jaj mikserem bo jest wtedy większe prawdopodobieństwo zakalca.
Dodałam do jaj ekstrakt z wanilii, cukier i śmietanę i ubijałam trzepaczką.
Teraz na zmianę dodawałam mleko z masłem i składniki sypkie, mieszałam trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
Połówki śliwek układałam skórką do dołu aż zapełniłam cały wierzch ciasta, posypałam cukrem kryształem.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Należy sprawdzić patyczkiem czy jest ok. bo czasami śliwki mają dużo soku i trzeba ciasto chwilę trzymać dłużej w piekarniku.
Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem wyjęłam i kroiłam po całkowitym wystudzeniu.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Meduza |
3 komentarze
Que maravilha.
OdpowiedzUsuńGostei
Um abraço e continuação de uma boa semana.
Ciasto wygląda przepysznie:)))ostatnio jesteśmy sami z mężem w domu i nie ma komu piec:))))na szczęście jest weekend i znów w kuchni zaczyna pachnieć:))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńZachęcam Reniu do upieczenia, jest pyszne, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.