Czosnek dodaję do wszystkiego prawie - to takie moje zboczenie kulinarne - niedługo może wymyślę ciasto z czosnkiem, kto wie.
Dlatego ten chleb to pyszna zabawa z zapachem czosnku.
Dodatkowo chleb piekłam na liściach chrzanu dzięki temu aromat był jeszcze silniejszy.
Zapraszam serdecznie i zachęcam do zrobienia.
Chleb wyrabiałam w wypiekaczu do chleba a także pozwoliłam mu wstępnie rosnąć w wypiekaczu.
Jeśli nie macie wypiekacza chleb należy wyrabiać aż będzie odstawał od ścianek miski a potem pozostawić go do wyrośnięcia.
Chleb czosnkowy.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej graham T 1850
- 200 g mąki pszennej T 650
- 340 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 5 - 6 ząbków czosnku
- ewentualnie liście chrzanu
Drożdże wymieszałam z wodą i wlałam do automatu, dodałam mąkę, sól, cukier i masło.
Nastawiłam program na wyrabianie i wyrastanie chleba podstawowego.
W tym czasie obrałam i posiekałam czosnek i jak automat wydał sygnał dźwiękowy podczas wyrabiania dodałam go do chleba.
U mnie wypiekacz wyrabiał ciasto przez 60 minut i 45 minut ciasto wstępnie wyrastało.
Teraz wyjęłam ciasto na blat i uformowałam bochenek.
Bochen ułożyłam na blaszce na liściach chrzanu
i pozostawiłam do wyrastania na 45 - 50 minut.
Po tym czasie chleb nacięłam nożem i potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wrześniowy las w Mikołajewicach |
2 komentarze
pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńEwo dziękuje pięknie, jest smakowity.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.