Mogą być owoce świeże również.
Chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej - to dla niewtajemniczonych które są bombą witamin i mikroelementów.
Deser jest pyszny, zdrowy i kolorowy, zachęcam do wykonania.
Brzoskwiniowo - jeżynowy deser z chia na cydrze.
Składniki:
Warstwa jeżynowa:
- 400 g jeżyn
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 2 gałązki rozmarynu
- 50 ml mleka
- 4 łyżki nasion chia
- 600 g brzoskwiń
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego anyżu
- 100 ml cydru
- 6 łyżek chia
- około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- jeżyny do dekoracji
- maliny do dekoracji
Jeżyny włożyłam do garnka, dodałam cukier, kardamon, mleko i gałązki rozmarynu, gotowałam do momentu aż jeżyny się rozpadły około 5 minut.
Wyjęłam gałązki rozmarynu.
Dodałam nasiona chia, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia a potem na 3 godziny do lodówki.
Brzoskwinie przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i pokroiłam w ósemki, włożyłam do garnka.
Do brzoskwiń dodałam cukier, goździki, anyż oraz wlałam cydr i gotowałam aż brzoskwinie się rozpadły, jakieś 5 - 8 minut - można zmiksować.
Dodałam do garnka nasiona chia, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia a potem na 3 godziny do lodówki.
Po wystudzeniu warstw owocowych ułożyłam deser w pucharkach.
Na dno pucharków warstwa brzoskwiniowa, potem warstwa jeżynowa, kilka łyżek jogurtu naturalnego, znowu warstwa brzoskwiniowa a na wierzch maliny i jeżyny.
Ponownie wstawiłam do lodówki aby deser się chłodził jakąś godzinę.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na zydelku - kormorany |
8 komentarze
wspaniały deser!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu.
Usuńmmm z chęcią bym coś takiego zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Częstuj się proszę i dziękuję za zaproszenie.
UsuńCydr uwielbiam, brzoskwinki też jeszcze tylko tych nasionek nie miałam okazji pokosztować, a całość wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńIwona popróbuj koniecznie, smakują wybornie i są niesamowicie zdrowe.
UsuńUwielbiam te nasionka :-) super deser Dorotko :-)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, dzięki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.