Wybrałam sezam gdyż już dawno miałam ten blok do zrobienia i czekał na swoją kolej a że jest w nim pasta sezamowa więc już nic nie stało na przeszkodzie.
Blok jest bardzo sezamowy i pistacjowy, pyszny, zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla sportowców.
Mnie smakuje ogromnie, zachęcam do wypróbowania.
Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową.
Składniki:
- 600 g sera twarogowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g pasty sezamowej tahini
- 100 ml mleka
- 100 g orzechów pistacjowych
- 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii
Twaróg włożyłam do miski i pokruszyłam.
Mleko podgrzałam i połączyłam ze zmieloną laską wanilii i ksylitolem.
Wlałam mleko do twarogu, dodałam pastę sezamową oraz obrane i posiekane pistacje.
Jak zrobić domową pastę sezamową znajdziecie tutaj [ klik ]
Wszystko mieszałam dłońmi aż powstała jednolita papka.
Foremkę wyłożyłam folią spożywczą, wlałam masę twarogową, dobrze ugniotłam, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Można obciążyć blok deseczką do krojenia.
Po 24 godzinach deser gotowy, polecam.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
Razem ze mną w zabawie udział wzięli:
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Joanna - Różowa kuchnia
Danusia - Moje wypieki i nie tylko...
Dorota - Esmeralda ze smakiem
Asa - Szóste niebo
Joanna - Grunt to przepis!
Iwona - Gotowanie...to proste!
"Podróże małe i duże"
Uroki jesieni |
14 komentarze
Nigdy nie próbowałam niczego podobnego, wygląda bardzo zachęcająco. Dzięki za wspólną zabawę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAsa, fajnej zabawy nigdy dość, do następnego.
UsuńZ pistacjami blok musi być boski! Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego wkrótce :)
OdpowiedzUsuńAsiu i do następnego.
UsuńCiekawy i pyszny pomysł..Dzięki Dorotko..
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńKocham pistacje :)
OdpowiedzUsuńhttp://monikawkuchnifika.blogspot.com/
My też, stąd ten blok.
UsuńDziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko.
UsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Dziękuję pięknie.
UsuńPrzyznam Dorotko, że moje pierwsze wrażenie, to było - chałwa. Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową, to świetny pomysł. :) Dziękuję za wspólną zabawę. :)
OdpowiedzUsuńA tu taka zmyłka, dziękuję Danusiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.