Polecam gorąco.
Zuppa de cozze czyli włoska zupa z małżami.
Składniki:
- 1 kg małży w muszlach
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 700 g pomidorów
- 200 ml białego wytrawnego wina
- estragon świeży
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz
- oliwa
Pomidory również pokroiłam w kostkę, ja lubię ze skórką a jeśli to Wam przeszkadza usuńcie skórkę przed krojeniem.
Na zimną oliwę włożyłam czosnek i cebulkę i podsmażyłam 2 - 3 minuty, dodałam muszle małży i znowu kilka minut smażyłam.
Do garnka włożyłam teraz pomidory, posiekany estragon i natkę i gotowałam dopóki małże się nie otworzyły.
Te nieotwarte wyrzuciłam.
Teraz wlałam wino
i gotowałam do momentu aż wywar się zredukował.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Podałam z grzankami.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Nadmorskie "bałwany" |
2 komentarze
Adoro mexilhões.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Nós também o amor, obrigado
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.