sobota, 24 października 2015

Zuppa di cozze czyli włoska zupa z małżami

Wszystkich zwolenników tych muszli nie muszę nawet zachęcać a wszystkim niedowiarkom powiem tylko że jest pyszna, aromatyczna i nie tylko smakuje Włochom ale wszystkim smakoszom.
Polecam gorąco.
Zuppa de cozze czyli włoska zupa z małżami.

 
                   Składniki:
  • 1 kg małży w muszlach 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula 
  • 700 g pomidorów
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • estragon świeży 
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa
Cebulę i czosnek pokroiłam w kosteczkę.
Pomidory również pokroiłam w kostkę, ja lubię ze skórką a jeśli to Wam przeszkadza usuńcie skórkę przed krojeniem.
Na zimną oliwę włożyłam czosnek i cebulkę i podsmażyłam 2 - 3 minuty, dodałam muszle małży i znowu kilka minut smażyłam.
Do garnka włożyłam teraz pomidory, posiekany estragon i natkę i gotowałam dopóki małże się nie otworzyły.
Te nieotwarte wyrzuciłam.
Teraz wlałam wino
i gotowałam do momentu aż wywar się zredukował.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Podałam z grzankami.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Nadmorskie "bałwany"

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger