Danie spontanicznie powstało w drodze do domu.
Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie i znika szybko, zapraszam serdecznie do wypróbowania.
Włoskie rurki z sosem i ricottą.
Składniki:
- 250 g makaronu włoskiego Maccheroni al feretto
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- biała część niedużego pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g sera ricotta
- listki tymianku do posypania
- kilka kropli piri - piri
Paprykę pokroiłam w paski, selera w plasterki, czosnek posiekałam, pora po oczyszczeniu w plastry a cebulę w pół plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam warzywa zaczynając od cebuli i czosnku a potem por, seler oraz papryka.
Dodałam teraz sos sojowy i ostrygowy i dusiłam 5 minut.
Na patelnię wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał.
Dodałam ser ricotta i wymieszałam już po zdjęciu patelni z ognia.
Dodałam ugotowany al'dente makaron i listki tymianku oraz kilka kropli sosu piri - piri dla ostrości, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Bałtyk |
4 komentarze
coś dla makaroniarza,czyli dla mnie !
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Ewo.
UsuńTo musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.