wtorek, 27 października 2015

Włoskie rurki z sosem i ricottą

Te włoskie rurki kupiłam w jakimś markecie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię.
Danie spontanicznie powstało w drodze do domu.
Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie i znika szybko, zapraszam serdecznie do wypróbowania.
Włoskie rurki z sosem i ricottą.


            Składniki:
  • 250 g makaronu włoskiego Maccheroni al feretto
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • biała część niedużego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250 g sera ricotta
  • listki tymianku do posypania
  • kilka kropli piri - piri

Paprykę pokroiłam w paski, selera w plasterki, czosnek posiekałam, pora po oczyszczeniu w plastry a cebulę w pół plastry.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam warzywa zaczynając od cebuli i czosnku a potem por, seler oraz papryka.

Dodałam teraz sos sojowy i ostrygowy i dusiłam 5 minut.
Na patelnię wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał.
Dodałam ser ricotta i wymieszałam już po zdjęciu patelni z ognia.
Dodałam ugotowany al'dente makaron i listki tymianku oraz kilka kropli sosu piri - piri dla ostrości, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Bałtyk

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger