niedziela, 25 października 2015

Węgierski gulasz sercowy

Nie inaczej tylko użyłam tutaj serduszek wieprzowych tak niedocenianych w naszej kuchni.
Gulasz wyszedł aromatyczny i bardzo pyszny a serduszka mięciutkie i delikatne.
Spory dodatek papryki, charakterystyczny dla kuchni węgierskiej.
Zapraszam do degustacji.
Węgierski  gulasz sercowy.


                     Składniki:
  • 800 g serc wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 - 2 łyżki mąki do obsypania mięsa
  • 2 papryki białe
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz cytrynowy
  • szczypta nitek chili
  • sól morska
  • ok. 1 łyżeczki słodkiej papryki

Serca wieprzowe umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paseczki.
Paseczki mięsa oprószyłam mąką.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim paski mięsa.
Przełożyłam mięso do rondla.
Na tłuszczu podsmażyłam cebulę pokrojoną w krążki, czosnek pokrojony w plasterki oraz papryki pokrojone w paseczki,  przełożyłam do rondla.
Do rondla wlałam bulion i 1/2 szklanki wina i dusiłam na małym ogniu do miękkości.
W reszcie wina rozprowadziłam koncentrat pomidorowy i słodką paprykę, wlałam do rondla.
Dusiłam jeszcze 15 minut.
Teraz do mięsa wsypałam paprykę chili, pieprz cytrynowy i nitki chili i gotowałam jeszcze 5 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam serca z kaszą pęczak.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Przed deszczem

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger