czwartek, 29 października 2015

Tarta z wędzonym jesiotrem i porem

Zakupiłam piękne dzwonko wędzonego jesiotra i dzięki temu tak pyszna tarta powstała.
Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i samym zapachem zachęcała do jedzenia, polecam.
Tarta z wędzonym jesiotrem i porem. 



                  Składniki:
              Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 50 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
             Do tarty:
  • 350 g obranego mięsa wędzonego jesiotra
  • około 400 g białej części pora
  • 100 g sera typu cheddar
  • 400 g ziemniaków
            Sos:
  • 150 ml mleka
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz cytrynowy


Z mąki, kozieradki, jogurtu i żółtka zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry ok. 3 centymetrowe.
Pora umyłam i również pokroiłam na kawałki 3 - 3,5 centymetrowe.
Zagotowałam wodę z solą i włożyłam do niej ziemniaki i pora, gotowałam 5 - 10 minut, odcedziłam.
Ser pokroiłam w kostkę a rybę obrałam z ości i podzieliłam na mniejsze kawałki.
Po godzinie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je na wielkość formy do tarty razem z brzegami.
Ciasto ponakłuwałam widelcem.
Na cieście ułożyłam kawałki ryby, powtykałam w rybę kawałki pora, jak kominy a między rybę i pora poukładałam plastry ziemniaków i kostki sera.
Mleko wymieszałam z jajami, śmietanką, doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym i zalałam tartę.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Nadmorski klif - Jastrzębia Góra

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger