Do jesiotra ulubione pory i ziemniaki a tarta pachniała w całym domu i samym zapachem zachęcała do jedzenia, polecam.
Tarta z wędzonym jesiotrem i porem.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki pszennej graham T 1850
- 1 łyżeczka kozieradki
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 350 g obranego mięsa wędzonego jesiotra
- około 400 g białej części pora
- 100 g sera typu cheddar
- 400 g ziemniaków
- 150 ml mleka
- 2 jaja
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz cytrynowy
Z mąki, kozieradki, jogurtu i żółtka zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry ok. 3 centymetrowe.
Pora umyłam i również pokroiłam na kawałki 3 - 3,5 centymetrowe.
Zagotowałam wodę z solą i włożyłam do niej ziemniaki i pora, gotowałam 5 - 10 minut, odcedziłam.
Ser pokroiłam w kostkę a rybę obrałam z ości i podzieliłam na mniejsze kawałki.
Po godzinie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je na wielkość formy do tarty razem z brzegami.
Ciasto ponakłuwałam widelcem.
Na cieście ułożyłam kawałki ryby, powtykałam w rybę kawałki pora, jak kominy a między rybę i pora poukładałam plastry ziemniaków i kostki sera.
Mleko wymieszałam z jajami, śmietanką, doprawiłam solą i pieprzem cytrynowym i zalałam tartę.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nadmorski klif - Jastrzębia Góra |
4 komentarze
Zaglądając tu nigdy się nie zawiodę:)))Pyszności:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńUwielbiam jesiotra w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńZatem koniecznie powinnaś zapoznać się z tą tartą.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.