Ciasto jest pulchne, wilgotne, pachnące szafranem i bardzo pyszne a poza tym nie wymaga pracy bo wszystkie składniki do misy wypiekacza i ciasto się samo robi a efekt? pyszne ciasto po 3 godzinach.
Drożdżowe ciasto z rodzynkami i tymiankiem.
Składniki:
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu
- 1/2 szklanki wrzątku
- 200 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 460 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 160 g namoczonych we wrzątku rodzynek
Przygotowanie ciasta:
- Nitki szafranu zalałam wrząca wodą i pozostawiłam do przestygnięcia.
- Do misy wypiekacza wsypałam po kolei wszystkie składniki, oprócz rodzynek.
- Nastawiłam program na "słodki chleb" ( u mnie program 5 - wyiekacz Moulinex ) i jak maszyna wymieszała składniki i zasygnalizowała dźwiękiem, dosypałam rodzynki.
- Po upieczeniu ciasto wyjęłam z pojemnika i studziłam na kratce.
- Wystudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
- Smakuje wyśmienicie od razu i po kilku dniach, cały czas jest wilgotne.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Władysławowo |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.