Zrobiłam pyszną sałatkę na ciepło a do niej napój waniliowo - owocowy z malin i truskawek, współgrał rewelacyjnie.
Sałatka w stylu śródziemnomorskim, zachęciłam kogoś?
Sałatka na ciepło z ośmiornicy i mango z napojem waniliowo - owocowym.
Składniki:
- 1duża ośmiornica ok 1 kg
- 1 litr wody
- 4 - 5 liści laurowych
- 1 papryka jalapenio
- 1 papryka cayenne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 owoc mango
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- sok z 1/2 czerwonej pomarańczy
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1 szklanka suchego makaronu ryżowego
- 200 g malin
- 200 g truskawek
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Włożyłam ją do garnka, zalałam wodą i winem, dodałam liście laurowe, ząbki czosnku, papryczki, cebulę przekrojoną na połowę, wlałam oliwę i lekko posoliłam.
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam bez przykrycia około 50 minut sprawdzając czy ośmiornica jest już miękka.
Pokroiłam ośmiornicę na kawałki.
W czasie jak ośmiornica się gotowała ugotowałam w osolonej wodzie makaron ryżowy al'dente.
Owoc mango obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek również pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam mango z czosnkiem, dodałam sok z pomarańczy, przykryłam patelnię i dusiłam aż mango całkiem się rozpadło, zmiksowałam.
Dodałam posiekane zioła, wymieszałam.
Na talerzu podałam ośmiornicę na makaronie ryżowym i polałam sosem.
Truskawki i maliny rozgotowałam z laską wanilii z której wyjęłam pesteczki.
Jak owoce się rozgotowały dodałam cukier, wyjęłam wanilię i przetarłam przez sito.
Podałam napój do sałatki z ośmiornicy.
Smacznego.
Przepis kuchni śródziemnomorskiej - autorski
"Podróże małe i duże"
Port we Władysławowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.