Risotto to danie przy którym trzeba, wypadałoby stać 20 minut mieszając na patelni składniki a potem cieszymy się pysznym jedzeniem.
Gorąco zapraszam na pyszne jedzonko.
Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu do risotto - ja miałam arborio
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 160 g salami Fuet
- 1 szklanka startego sera żółtego - u mnie morski
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 łyżka masła do risotto
- 650 - 700 ml bulionu warzywnego
- 2 - 3 łyżki listków oregano Kreta
Szalotkę i czosnek drobno posiekałam.
Fasolkę gotowałam w osolonej wodzie aby była al'dente.
Salami Fuet pokroiłam w plasterki i wysmażyłam na suchej patelni.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim cebulkę i czosnek.
Teraz na patelnię dodałam ryż i smażyłam aż stał się przeźroczysty.
Na patelnię wlałam teraz wino i smażyłam ciągle mieszając aż wino zostało wchłonięte przez ryż.
Na patelnię teraz wlewałam bulion po chochli i mieszałam aż ryż wchłonął bulion i tak do wykończenia bulionu i aby ryż był al'dente.
Bulion powinien być cały czas gorący aby wlewając go nie obniżać temperatury na patelni.
Jak ryż był gotowy a trwa to około 20 minut, wyłączyłam gaz i dodałam starty ser, wymieszałam, dodałam łyżkę masła aby ryż stał się szklący i aksamitny, wymieszałam.
Dodałam fasolkę szparagową i salami, wymieszałam i wyłożyłam na talerz.
Posypałam listkami oregano i startym serem.
Smacznego.
Przepis własny kuchni włoskiej
"Podróże małe i duże"
Będzie padać? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.