Dziś proponuję makaron penne, razowy z trewalem.
Trewal jest rybą z rodziny tuńczykowatych i dlatego zawiera bardzo łatwo przyswajalne białko, oraz np. kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 których jest znacznie więcej niż w innych rybach.
Zachęcam do jedzenia tej pysznej ryby.
Razowe penne z wędzonym trewalem.
Składniki:
- 300 g wędzonego trewala
- 1 duży por - cały
- 2 cebule dymki
- 130 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki pasty paprykowej samba oelek
- 250 g makaronu penne razowego
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Trewala obrałam ze skóry, oddzieliłam mięso od ości, rozdrobniłam.
Pora oczyściłam, umyłam i pokroiłam w plasterki, całego.
Dymkę pokroiłam dość drobno.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam na nim plastry pora i dymkę aż por zmięknął.
Dodałam teraz na patelnię śmietankę, zagotowałam, dodałam pastę sambal oelek oraz sól i pieprz, wymieszałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al,dente, odcedziłam i połączyłam z sosem na patelni, wymieszałam.
Na końcu dodałam kawałki ryby i delikatnie przemieszałam aby ryba się nie rozpadła a była ciepła.
Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Letnie słońce - letnie obłoki |
2 komentarze
pięknie wygląda, z pewnością i tak smakuje suplementydlakobiet.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.