Ja zakupiłam mrożone w pewnym markecie i dzięki temu mogłam popróbować jak onegdaj jadano.
Zapraszam, kupujcie raki bo ich mięso jest delikatne i pyszne.
Raki po staropolsku.
Składniki:
- 25 - 30 raków
- pęczek koperku
- sól morska
- gałka muszkatołowa
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajo
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki wody
Raki rozmroziłam bo takie miałam i wyjęłam mięso z szyjek i kleszczy.
Do miski wlałam mleko, dodałam jajo i wodę, mąkę oraz przyprawy i wymieszałam.
Powstało ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki.
Mięso raków zanurzałam w cieście i smażyłam na gorącym oleju.
Osączyłam raki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego.
Przepis kuchni staropolskiej.
"Podróże małe i duże"
Tak malowniczo zaszło |
2 komentarze
Wieki całe nie jadłam raków :D Pyszności!!!! :)
OdpowiedzUsuńIt's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog!
OdpowiedzUsuńI guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to fresh updates and will talk about this
website with my Facebook group. Talk soon!
Here is my web site - lasertest
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.