poniedziałek, 5 października 2015

Polędwiczki wieprzowe w winie z kurkami

Pyszne mięsko mam dzisiaj dla wszystkich smakoszy.
Jest soczyste, aromatyczne i bardzo kruche, polecam na obiad czy kolację.
Zróbcie sobie taki rarytas i cieszcie się smakiem mięsa.
Polędwiczki wieprzowe w winie z kurkami.

              Składniki:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
              Marynata:
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju z chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • kilka listków bazylii
              Dodatkowo:
  • 100 g kurek
  • biała część niedużego pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki listków oregano
Polędwicę umyłam i osuszyłam.
Wymieszałam składniki marynaty i natarłam nimi mięso, wstawiłam do lodówki na noc.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim pokrojonego w pół plasterki pora i posiekaną cebulę.
Teraz dodałam na patelnię oczyszczone kurki i smażyłam jakieś 8 minut, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 
Posypałam listkami oregano.
Polędwicę wyjęłam z marynaty, osuszyłam i podsmażałam na oleju pod przykryciem z każdej strony po 5 minut.
Resztę marynaty wlałam na patelnię i odparowałam tworząc sos.
Polędwica po usmażeniu odpoczywała 5 minut po czym pokroiłam ją na plastry.
Podałam z sosem i kurkami oraz z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port Władysławowo

2 komentarze

  1. Danie zapowiada się pysznie:))u nas ogólny brak grzybów:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie wszędzie są grzyby, ja się ciesze bo u mnie trochę rośnie. Pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger