Najpyszniejsza kasza - pęczak i do niej ser biały, zioła i placuszki jak kotlety pojawiają się na talerzu.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno zasmakują.
Placki z pęczaku z serem.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 300 g białego sera
- 2 jaja
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka papryki zielonej w płatkach
- 2 łyżeczki czosnku w pałatkach
- sól morska
- 2 łyżki suszonej bazylii tajskiej
Do garnka wsypałam kaszę, dolałam 1,5 szklanki wrzącej wody, dodałam łyżkę masła i szczyptę soli i gotowałam 15 minut.
Kasza ma być al'dente.
Kaszę pozostawiłam do wystudzenia.
Ser rozgniotłam widelcem i dodałam go do zimnej kaszy, wymieszałam.
Teraz do miski dodałam jaja, natkę, doprawiłam solą i pieprzem.
Wyrobiłam wszystko na jednolitą masę.
Z masy uformowałam okrągłe kotleciki, które obtoczyłam w bułce tartej i smażyłam na oleju wymieszanym z pozostałym masłem na złoty kolor z obu stron.
Jogurt wymieszałam z papryką, czosnkiem i bazylią, doprawiłam do smaku solą i schłodziłam.
Podałam sos z plackami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pomysłowe donice |
2 komentarze
Que delicias.
OdpowiedzUsuńUm bom Domingo.
Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.