niedziela, 11 października 2015

Pilaw ze szpinakiem i małżami

Pyszne danie które polecam na obiad.
Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie.
Koniecznie musicie to wypróbować.
Pilaw ze szpinakiem i małżami.


                  Składniki:
  • 500 g małych małży chirla
  • 1 owoc mango
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 50 ml białego wytrawnego wina 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1,5 szklanki wody
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku do szpinaku
  • 1 łyżka oliwy do szpinaku
  • sól do szpinaku

Najpierw szpinakiem się zajęłam. 
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek a potem dodałam mrożony szpinak i smażyłam pod przykryciem aż szpinak się rozmroził i odparował.
Mango obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek i cebulę również pokroiłam w kostkę.
Na patelni podgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę a potem dodałam na patelnię pokrojone mango.

Chwilę smażyłam aż mango się rozpadło.
Ryż ugotowałam al'dente, na sypko w lekko osolonej wodzie.
Wino wlałam do garnka, zagotowałam i do wrzącego włożyłam oczyszczone małże, przykryłam pokrywką i dusiłam aż małże się otworzyły, jakieś 5 minut.
Do ryżu przełożyłam usmażony szpinak, usmażone mango i uduszone małże i delikatnie wszystko wymieszałam.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki i wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo

4 komentarze

  1. nie jestem zwolennikiem takich dań ale to wygląda wyjątkowo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za owocami morza, pewnie dlatego, że nie potrafię ich dobrze przyrządzić. Twoje danie wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger