Lekko chrupki ryż, aromatyczne i kremowe małże i kwaskowe mango i szpianak a w rezultacie wykwintne danie.
Koniecznie musicie to wypróbować.
Pilaw ze szpinakiem i małżami.
Składniki:
- 500 g małych małży chirla
- 1 owoc mango
- 250 g mrożonego szpinaku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki wody
- sól morska
- pieprz
- 1 ząbek czosnku do szpinaku
- 1 łyżka oliwy do szpinaku
- sól do szpinaku
Najpierw szpinakiem się zajęłam.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek a potem dodałam mrożony szpinak i smażyłam pod przykryciem aż szpinak się rozmroził i odparował.
Mango obrałam i pokroiłam w kostkę, czosnek i cebulę również pokroiłam w kostkę.
Na patelni podgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę a potem dodałam na patelnię pokrojone mango.
Chwilę smażyłam aż mango się rozpadło.
Ryż ugotowałam al'dente, na sypko w lekko osolonej wodzie.
Wino wlałam do garnka, zagotowałam i do wrzącego włożyłam oczyszczone małże, przykryłam pokrywką i dusiłam aż małże się otworzyły, jakieś 5 minut.
Do ryżu przełożyłam usmażony szpinak, usmażone mango i uduszone małże i delikatnie wszystko wymieszałam.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki i wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo |
4 komentarze
nie jestem zwolennikiem takich dań ale to wygląda wyjątkowo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPolecam Kina, zawsze należy popróbować
UsuńNie przepadam za owocami morza, pewnie dlatego, że nie potrafię ich dobrze przyrządzić. Twoje danie wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńMoże masz rację ale warto próbowac aby Ci smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.