czwartek, 8 października 2015

"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty

Taką zupę robiła moja babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna.
Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu.
Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna.
"Parzybroda"czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty.

Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • 1/4 główki kapusty białej
  • nieduży por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziela kocanki włoskiej
  • 2 łyżki czubrycy zielonej
  • 2000 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • dużo pieprzu czarnego - wedle upodobań
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa obrałam i po kolei rozdrabniałam.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew i pietruszkę a także selera starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę poszatkowałam a pora pokroiłam w pół plasterki.
  • Wszystkie warzywa włożyłam do garnka i zalałam wodą, jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej treściwe zupy można użyć bulionu.
  • Dodałam do garnka resztę składników: sos sojowy, ziele kocanki i czubryce zieloną i gotowałam zupę do miękkości warzyw jakieś 15 minut.
  • Masło rozpuściłam na patelni i zasmażyłam na nim mąkę, przelałam do zupy, zagotowałam.
  • Na koniec doprawiłam zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Kierunek Hel

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger