Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia.
Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom.
Orkiszowy graham na zakwasie.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej T 750
- 210 g mąki pszennej graham T 1850
- 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki błonnika witalnego
- garść suszonych listków bazylii
- 100 g zakwasu żytniego czynnego
- 320 ml wody
Jak się połączyły to jeszcze mieszałam przez 5 minut, ciasto jest dość luźne.
Foremkę nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Formę włożyłam do torebki foliowej, zawiązałam i pozostawiłam na 12 - 14 godzin do wyrośnięcia.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Margarytki |
6 komentarze
uwielbiam domowe pieczywo,nie tylko smakuje,,ale przy tym jaki zapach na całe mieszkanie :)
OdpowiedzUsuńO tak Ewo masz całkowita rację, domowego chleba nie zastąpi żaden ze sklepu.
Usuńwitam! czym mogę zastąpić błonnik witalny, czy może go ominąć i nie dodawać w zamian nic? rysiaa
Usuńrysiu możesz zastąpić błonnik zmielonym siemieniem lnianym lub ostropestem ale również możesz go pominąć całkowicie.
UsuńBłonnik pełni tutaj funkcje "wymiatacza" śmieci z układu trawiennego oraz przyspiesza przemianę materii.
Kupic go mozna w marketach lub w sklepach ze zdrowa żywnością.
dzięki za odpowiedz,! pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńPozdrawiam rysiu, pochwal się jak wyszło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.