Nie wszyscy jednak mogą zajadać i cieszyć się tymi tradycyjnymi z mąki pszennej i dlatego proponuje te z kaszy jaglanej.
Są zdrowe i pyszne a z ulubionymi konfiturami będą znakomite, zapraszam.
Naleśniki z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka jogurtu
- 4 łyżki oleju
- 8 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta soli
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- konfitura z pigwy
Kasze ugotowałam i ostudziłam a potem zmiksowałam z mlekiem.
Dodałam teraz skrobię, sodę , jogurt, jajko, sól i olej i miksowałam aż ciasto stało się gładkie i lśniące.
Jest gęściejsze od tradycyjnego.
Naleśniki smażyłam na suchej patelni i rolowałam jeszcze ciepłe bo potem jak ostygną kruszą się.
Podałam z konfiturą z pigwy.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Władysławowo |
2 komentarze
tego jeszcze nie widziałam ani nie jadłam
OdpowiedzUsuńchyba sie skuszę i zrobię:)
na pewno są zdrowe!
Są pyszne i warte polecenia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.