Wszystko zależy od tego ile i jak lubicie zjeść, tutaj pełna dowolność.
Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj.
Polecam pyszne danie według Ale Meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina.
Mule z salsą.
Składniki:
- 600 g oczyszczonych muli
- 1 duży pomidor
- garść świeżej kolendry
- 100 ml czerwonego wina porto
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 4 - 5 małych korniszonów
- 6 - 8 kaparów
- ocet balsamiczny
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 2 - 3 łyżki oliwy do salsy
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
- Obie papryki pokroiłam w drobną kosteczkę.
- W drobną kosteczkę pokroiłam również cebulę i korniszony.
- Pomidora włożyłam do kielicha blendera, dodałam 2/3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego i zmiksowałam.
- Pokrojone warzywa włożyłam do miski, dodałam pokrojoną kolendrę, wymieszałam.
- Teraz wlałam zmiksowane pomidory, doprawiłam solą i pieprzem i dodałam posiekane kapary.
- Salsę włożyłam do lodówki.
- Do garnka wlałam oliwę i dodałam masło, rozpuściłam.
- Teraz dodałam posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
- Chwilę smażyłam i dodałam mule.
- Dusiłam około 1 minutę i wlałam wino, wymieszałam, przykryłam i dusiłam około 5 minut dopóki mule się nie otworzyły.
- Potem odcedziłam i oderwałam jedną połówkę muszli - tą bez muli.
- Na każdej muli rozłożyłam schłodzoną salsę.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Władysławowo - port |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.