Jeśli ktoś mówi ze czegoś nie lubi to najpierw pytam czy jadłeś? jeśli nie to mu nie wierzę bo aby czegoś nie lubić trzeba to spróbować.
Strusia zakupiłam w Lidlu, trochę byłam sceptycznie nastawiona do zjedzenia tego mięsa ale .....to był mój błąd.
Struś jest bardzo delikatnym mięsem i smakuje wybornie.
Polecam serdecznie aby jak tylko nadarzy się okazja spróbować tego pysznego mięsa.
Przepis na potrawę znalazłam tutaj [ klik ] i dzięki za tą stronę, tam jest pysznie.
Makaron z mięsem strusia i ricottą.
Składniki: ( 2 porcje )
- 200 g makaronu świderki fitness z otrębami
- 300 g mięsa strusia
- 100 sera fresh cheese - hiszpański odpowiednik ricotty
- olej z oliwek do smażenia
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
Igiełki rozmarynu roztarłam w moździerzu, dodałam odrobinę soli i wymieszałam.
Mięso ze strusia pokroiłam w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam strusia na złoty kolor potem dodając roztarty rozmaryn i lekko osoliłam i posypałam pierzem i gotowałam 15 minut.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na dnie talerza wyłożyłam 1/2 sera, rozgniotłam go widelcem.
Wyjęłam mięso z patelni a do sosu dodałam resztę sera, wymieszałam, dodałam makaron i ponownie wymieszałam.
Na talerzu umieściłam makaron wymieszany z serem na wcześniej już umieszczonym serze.
Poukładałam kawałki mięsa strusia na wierzchu i posypałam oliwkami.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Przepisy małe i duże"
Kormoran |
8 komentarze
Um prato deliciosos e com muito bom aspecto.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
UsuńPrazer em conhecer, saúdo.
Wyglada super, chętnie bym spróbowała, ale w moim Lidlu nie ma niestety strusia :-( muszę zapolować w innym miejscu
OdpowiedzUsuńW moim Lidlu tez nie ma go zawsze, trzeba zaglądać do lodówek.Warto go zakupić bo ma niepowtarzalny smak.
UsuńWygląda pysznie :) a strusia nie jadłam , ciekawi mnie jego smak :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie wypróbować, jest delikatne i kruche zarazem, polecam.
UsuńSzukałam przepisu do mięsa z strusia.Kupiłam kawałek na farmie.Boję się tylko aby nie był za suchy gdy będę go piec.
OdpowiedzUsuńMałe kawałki dusiłam 15 minut więc odpowiednio trzeba tak traktować to mięso. W kawałku można smażyć i piec tak jak pierś z kaczki czyli 7 minut z każdej strony i 10 minut w piekarniku w 200 C i powinno byc soczyste.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.