Aromatyczne i bardzo smakowite danie a do tego bardzo fit, leciutkie i zdrowe.
Użyłam tutaj grzybów - pochwiaków wielkopochwowych czyli grzybów bardzo popularnych w kuchni tajskiej.
W Europie używamy tylko grzybów suszonych bądź z zalewy.
Makaron fit z paprykowym kurczakiem w grzybach.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 50 ml napoju Sprite
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 200 g makaronu duże świderki fitness z otrębami
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- biała część niedużego pora
- garść kolendry
- 200 g grzybów pochwiaków z zalewy
- mała puszka kukurydzy
- kilka gałązek bazylii czerwonej
- olej do smażenia
- sól perska niebieska
- pieprz młotkowany
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Sprite wymieszałam z kozieradką i sosem ostrygowym.
Filet z kurczaka pokroiłam w paseczki i włożyłam do marynaty, odstawiałam na 30 minut.
Potem usmażyłam paski kurczaka na rozgrzanym oleju.
Papryki obrałam i pokroiłam w paseczki.
Pora po umyciu pokroiłam w plasterki, czosnek posiekałam, cebulę także posiekałam.
Zioła umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę, czosnek i pora a potem dodałam papryki i smażyłam do miękkości papryki jakieś 5 minut.
Na koniec dodałam grzyby z zalewy i doprawiłam do smaku solą i pieprzem młotkowanym oraz posypałam posiekanymi ziołami.
Makaron podałam z kurczakiem w paprykach i i grzybami tajskimi.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Panorama - Władysławowo |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.