Kurczak w jogurcie z harissą to typowy smak tamtych rejonów, polecam serdecznie.
Kurczak jest pikantny i bardzo aromatyczny.
Kurczak po tunezyjsku.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonej przyprawy harissa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka oleju z chili
- sól
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 300 ml bulionu drobiowego
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- cukinia grillowana do podania
Pałki kurczaka umyłam i osuszyłam.
W pojemniku umieściłam jogurt i resztę składników marynaty i wymieszałam a potem włożyłam do marynaty pałki kurczaka.
Odstawiłam pojemnik do lodówki na całą noc.
Rano pałki wyjęłam z marynaty, wytarłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam mięso na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem klarowanym.
Marynatę zachowałam.
Bulion wymieszałam z koncentratem pomidorowym i zalałam tą mieszanką pałki na patelni.
Dodałam jeszcze sos sojowy i dusiłam do miękkości mięsa około 35 - 40 minut.
Teraz wyjęłam pałki z sosu, a sos przecedziłam przez sito, zebrałam cały nadmiar tłuszczu i ponownie zagotowałam.
Teraz wyłączyłam ogień i do sosu dodałam resztę marynaty, podgrzałam ale nie gotowałam.
Włożyłam ponownie pałki do sosu.
Cukinię pokroiłam w plastry i grillowałam z ziołami.
Pałki podałam polane sosem i z cukinią grillowaną.
Smacznego.
Przepis kuchni tunezyjskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Sousse - Tunezja |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.