Polecam serdecznie cieszcie się znakomitym jedzeniem.
Kurczak po azjatycku.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 marchewki
- 1 mały kalafior romanesco - zielony
- 1 pęczek dymki
- 1 nieduży por
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki listków oregano Zafir
- olej ryżowy do smażenia
- 200 g makaronu ryżowego z tapioką
Makaron zalałam wrząca wodą i pod przykryciem trzymałam 5 minut, odcedziłam.
Kurczaka pokroiłam w paseczki, zalałam sosem sojowym i odstawiłam na 15 minut.
Marchewkę pokroiłam w paseczki, pora też w paseczki, dymkę i seler również w równe paseczki.
Kalafiora podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sicie.
W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam najpierw kurczaka.
Usmażyłam go na złoty kolor, wyjęłam z patelni.
Teraz na patelnię wrzuciłam marchewkę, potem seler, por oraz dymkę wraz ze szczypiorem.
Ciągle mieszając i smażąc dodałam teraz sos sojowy i rybny i jeszcze chwilę smażyłam.
Z powrotem na patelnię włożyłam kurczaka.
Dodałam teraz różyczki kalafiora i jeszcze chwilę smażyłam.
Na koniec dodałam makaron i mieszając podgrzałam go.
Posypałam listkami oregano.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie lata - mewa |
4 komentarze
Fajny przepis. Wyprobuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNapisz Mój Anonimie jak wyszło.
UsuńMaravilha e delicia.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Obrigado.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.