poniedziałek, 19 października 2015

Kiełbasa gotowana do chleba i nie tylko

Jak nie mam za dużo czasu na peklowanie i oczekiwanie taka kiełbasa to skarb.
Smakuje obłędnie, robi się szybko potem szybko znika.
Polecam również wszystkim na diecie.
Ta kiełbasę używam do chleba ale można również podać jako danie obiadowe z ziemniaczkami i surówką.
Zrobicie? zachęciłam?
Kiełbasa własnej roboty.

Składniki:
  • 750 g mięsa mielonego od szynki
  • 1/2 szklanki kaszy manny 
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 duże jaja
  • 2 cebule posiekane i przesmażone na łyżce oleju
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • osłonka termokurczliwa 

Przygotowanie:
  • Kaszę mannę zalałam wrząca wodą, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
  • Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oleju.
  • Czosnek drobno posiekałam.
  • Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam jaja, zioła, sól, czosnek, cebulę, bułkę tartą oraz kaszę mannę.
  • Wszystko dokładnie wymieszałam aż mięso zaczęło się kleić. 
  • Mięso wyrabiałam rękoma.
  • Osłonki termokurczliwe przycięłam i moczyłam 20 minut w wodzie o temperaturze 20 C, zawiązałam jeden koniec i napełniłam je mięsem.

  • Na końcu ponownie zawiązałam sznurkiem.
  • Włożyłam kiełbasy do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam od momentu zawrzenia wody na maleńkim ogniu przez godzinę.
  • Potem mięso wyjęłam z wody i wystudziłam.
  • Włożyłam na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień kiełbasa gotowa do spożycia.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Leśny parasol - czubajka kania

6 komentarze

  1. Dorotko, zaciekawił mnie Twój przepis.
    Czy możesz udzielić mi informacji gdzie kupić takie osłonki?
    Będę Ci bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuje u pani na ryneczku ale można na allegro lub widziałam słupy z tego typu siatkami i osłonkami w OBI czy Carrefurze.

      Usuń
  2. Nie mam osłonek termokurczliwych. Czym je zastąpić :) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. wspanialy przepis i pomysla na domowa kielbaske, napewno skorzystam ... dziekuje Ala

    ps. jestes u mnie umnie na obserwowanych

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger