Smakuje obłędnie, robi się szybko potem szybko znika.
Polecam również wszystkim na diecie.
Ta kiełbasę używam do chleba ale można również podać jako danie obiadowe z ziemniaczkami i surówką.
Zrobicie? zachęciłam?
Kiełbasa własnej roboty.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego od szynki
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 5 ząbków czosnku
- 3 duże jaja
- 2 cebule posiekane i przesmażone na łyżce oleju
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1 kopiasta łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- garść świeżej posiekanej kolendry
- osłonka termokurczliwa
Przygotowanie:
- Kaszę mannę zalałam wrząca wodą, wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
- Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oleju.
- Czosnek drobno posiekałam.
- Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam jaja, zioła, sól, czosnek, cebulę, bułkę tartą oraz kaszę mannę.
- Wszystko dokładnie wymieszałam aż mięso zaczęło się kleić.
- Mięso wyrabiałam rękoma.
- Osłonki termokurczliwe przycięłam i moczyłam 20 minut w wodzie o temperaturze 20 C, zawiązałam jeden koniec i napełniłam je mięsem.
- Na końcu ponownie zawiązałam sznurkiem.
- Włożyłam kiełbasy do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam od momentu zawrzenia wody na maleńkim ogniu przez godzinę.
- Potem mięso wyjęłam z wody i wystudziłam.
- Włożyłam na noc do lodówki.
- Na drugi dzień kiełbasa gotowa do spożycia.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Leśny parasol - czubajka kania |
6 komentarze
Dorotko, zaciekawił mnie Twój przepis.
OdpowiedzUsuńCzy możesz udzielić mi informacji gdzie kupić takie osłonki?
Będę Ci bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Ja kupuje u pani na ryneczku ale można na allegro lub widziałam słupy z tego typu siatkami i osłonkami w OBI czy Carrefurze.
UsuńNie mam osłonek termokurczliwych. Czym je zastąpić :) ?
OdpowiedzUsuńNie da się, wystarczy je zakupić na allegro, w Obi lub Carrefurze.
Usuńwspanialy przepis i pomysla na domowa kielbaske, napewno skorzystam ... dziekuje Ala
OdpowiedzUsuńps. jestes u mnie umnie na obserwowanych
Bardzo dziękuję Alu. Jak zrobisz to napisz jak smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.