niedziela, 4 października 2015

Jarmuż i topinambur z patelni

Co tu dużo opowiadać? jarmuż jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, topinambur to bulwa pełna witamin a razem stworzyły idealne danie.
Warzywa chrupiące i delikatne zarazem w lekkim sosie.
Polecam serdecznie.
Jarmuż i topinambur z patelni.


                 Składniki:
  • 200 g jarmużu
  • 10 średnich bulw topinamburu
  • 2 średnie marchewki 
  • 1/2 średniej cukinii
  • 10 - 15 cm białej części pora
  • nieduża papryka czerwona ramiro
  • garść kurek
  • sól morska
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 - 3 łyżki posiekanego oregano 
  • 1 łyżka oleju
Warzywa umyłam i osuszyłam.
Cukinię pokroiłam w pół plasterki, paprykę w paseczki,  pora w plasterki.
Bulwy topinamburu obrałam i również pokroiłam w pół plasterki. 
Marchewki po obraniu pokroiłam w pół plasterki.
Liście jarmużu pokroiłam w grube paski.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pora, marchewkę, topinambur oraz kurki a także posiekany czosnek.
Smażyłam tak 5 minut i dodałam paprykę, cukinię i jarmuż a potem podlałam wszystko przecierem pomidorowym.
Dusiłam potrawę 10 minut a potem doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodałam posiekane oregano.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lustrzane odbicie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger