Warzywa chrupiące i delikatne zarazem w lekkim sosie.
Polecam serdecznie.
Jarmuż i topinambur z patelni.
Składniki:
- 200 g jarmużu
- 10 średnich bulw topinamburu
- 2 średnie marchewki
- 1/2 średniej cukinii
- 10 - 15 cm białej części pora
- nieduża papryka czerwona ramiro
- garść kurek
- sól morska
- 3 ząbki czosnku
- pieprz świeżo mielony
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 - 3 łyżki posiekanego oregano
- 1 łyżka oleju
Cukinię pokroiłam w pół plasterki, paprykę w paseczki, pora w plasterki.
Bulwy topinamburu obrałam i również pokroiłam w pół plasterki.
Marchewki po obraniu pokroiłam w pół plasterki.
Liście jarmużu pokroiłam w grube paski.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pora, marchewkę, topinambur oraz kurki a także posiekany czosnek.
Smażyłam tak 5 minut i dodałam paprykę, cukinię i jarmuż a potem podlałam wszystko przecierem pomidorowym.
Dusiłam potrawę 10 minut a potem doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dodałam posiekane oregano.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lustrzane odbicie |
2 komentarze
Pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.