Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy.
Ciasta są przecudne i przepyszne bo jakże by inaczej, jesienią jemy dużo jabłkowych deserów bo wtedy jabłka są najpyszniejsze.
Zachęcam do zaglądania na blogi moich kolegów i koleżanek którzy piekli razem ze mną.
Lista na dole strony.
Jabłecznik z kruszonką.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1,5 kg jabłek - miałam rubinole i kosztele
- 2 laski cynamonu
- sok z cytryny do jabłek
- 100 g cukru trzcinowego do jabłek
- cukier puder do posypania
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki pszennej
Masło przełożyłam do misy robota, dodałam cukier i żółtka i wymieszałam.
Teraz dodałam kardamon, ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i wymieszałam, ciasto jest sypkie ale daje się ugniatać w kulę.
Wyłożyłam dno formy 33 x 23 papierem do pieczenia i wyłożyłam ciasto, lekko je dociskając.
Wstawiłam foremkę do lodówki na 30 minut.
Ze składników na kruszonkę wyrobiłam palcami kruszonkę i wstawiłam również do lodówki.
Jabłka obrałam, pokroiłam na cząstki, przełożyłam do garnka, wsypałam cukier i włożyłam laski cynamonu.
Gotowałam pod przykryciem aż jabłka całkiem się rozpadły.
Wyjęłam z garnka cynamon a do jabłek wcisnęłam sok z jednej cytryny.
Po 30 minutach wstawiłam ciasto z lodówki do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 10 minut z opcją grzania góra/dół.
Potem wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie jabłka, wyrównałam i posypałam kruszonką.
Piekłam jeszcze 20 minut.
Po całkowitym wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Dziękując za wspólne pieczenie zapraszam do zaglądania na blogi współpieczących:
Kasia - Z kuchni do kuchni
Iwonka - Izioni pyszne smaki
Joanna - Sama słodycz ze szczypta chili
Aga - Moje mniam
Patryk - Cook
Marzena - Kulinarna Maniusia
Daria - Red and Pale
Paulina - Smaczne przepisy
Danuta - Moje wypieki i nie tylko...
"Podróże małe i duże"
Lato |
12 komentarze
O tej porze roku jabłecznik to pozycja obowiązkowa do niedzielnej kawy :-)
OdpowiedzUsuńO tak babeczko, masz całkowita rację .
UsuńPyszny jabłecznik :) również dziękuję za wspólne pieczenie i fajną zabawę :)
OdpowiedzUsuńJabłeczniki i wszystkie ciasta z jabłkami są super. Ja również dziękuję.
UsuńWspaniały jabłecznik. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJabłecznik, szarlotka i wszystkie ciasta z jabłkami uwielbiam i na sam widok leci mi ślinka :) Dziękuje za kolejne wspólne pieczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z jabłkami tak jak i Ty. Dziękuję.
UsuńWspaniały jabłecznik, dziękuje za wspólne pieczenie :-) i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko.
UsuńCiasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie.
Dziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.