czwartek, 22 października 2015

Hummus z bobu

Pyszna pasta, aromatyczna i bardzo zachęcam do jej zrobienia.
Tradycyjnie hummus robi się z ciecierzycy a tym razem spróbujcie z bobem, będzie naprawdę pysznie.
Przepis znalazłam u Marty i jej Jadłonomi [ klik ]
Hummus z bobu.


Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego bobu - może być mrożony
  • 1/2 szklanki jasnej pasty tahini - jak zrobić samemu [ klik ]
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 - 4 łyżki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • garść mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól
Przygotowanie:
  • Do kielicha blendera dodałam ugotowany bób razem z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem, listkami mięty i zmiksowałam na gładką gęstą pastę.
  • Teraz wlałam do blendera wodę i ponownie zmiksowałam.
  • Pasta ma mieć lekką konsystencję i być puszysta, jeśli trzeba dodać trochę wody więcej.
  • Na koniec dodałam sól i wymieszałam.
  • Przełożyłam pastę do słoiczka, polałam oliwą i posypałam skórką z cytryny i bobem.
  • Zajadamy z czym dusza zapragnie.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Na moim stawie

2 komentarze

  1. Dla kogoś kto uwielbia bób musi być to rewelacja. Tak się składa, że mógłbym jeść cały czas bób :) Przepis dla kogoś jak ja, wypróbuję jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceramiczny to jest przepis dla kogoś takiego jak Ty, wielbiciela bobu, ja polecam z czystym sumieniem. A jak się już zakochasz w tej paście to przepadłeś. Życze smacznego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger