Tradycyjnie hummus robi się z ciecierzycy a tym razem spróbujcie z bobem, będzie naprawdę pysznie.
Przepis znalazłam u Marty i jej Jadłonomi [ klik ]
Hummus z bobu.
- 2 szklanki ugotowanego bobu - może być mrożony
- 1/2 szklanki jasnej pasty tahini - jak zrobić samemu [ klik ]
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 - 4 łyżki zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- garść mięty
- oliwa z oliwek
- sól
- Do kielicha blendera dodałam ugotowany bób razem z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem, listkami mięty i zmiksowałam na gładką gęstą pastę.
- Teraz wlałam do blendera wodę i ponownie zmiksowałam.
- Pasta ma mieć lekką konsystencję i być puszysta, jeśli trzeba dodać trochę wody więcej.
- Na koniec dodałam sól i wymieszałam.
- Przełożyłam pastę do słoiczka, polałam oliwą i posypałam skórką z cytryny i bobem.
- Zajadamy z czym dusza zapragnie.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Na moim stawie |
2 komentarze
Dla kogoś kto uwielbia bób musi być to rewelacja. Tak się składa, że mógłbym jeść cały czas bób :) Przepis dla kogoś jak ja, wypróbuję jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńCeramiczny to jest przepis dla kogoś takiego jak Ty, wielbiciela bobu, ja polecam z czystym sumieniem. A jak się już zakochasz w tej paście to przepadłeś. Życze smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.