Danie rodem z Francji, pyszne, aromatyczne i żywcem wyjęte z Prowansji.
Przepis według pomysłu z ulotki Biedronki.
Zapraszam serdecznie i polecam gorąco.
Gulasz wołowy z pomidorami wprost z Francji.
Składniki: ( 4 porcje )
- 800 - 900 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 150 g zielonych oliwek
- 1 puszka całych pomidorów
- 200 ml bulionu
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
Cebulę pokroiłam w piórka, mięso w grubą kostkę.
Mięso usmażyłam na oliwie w głębokiej patelni.
Podczas smażenia doprawiłam solą i pieprzem a gdy było lekko rumiane dodałam cebulę i smażyłam przez około 10 minut zmniejszając stopniowo gaz.
Następnie dodałam pomidory, bulion i ząbki czosnku, doprawiłam tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 30 - 40 minut.
Po tym czasie dodałam oliwki i 10 minut jeszcze gotowałam lub aż mięso będzie miękkie.
Podałam z pure z topinamburu i sałatą w śmietanie.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże'
Port Władysławowo |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.