Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam.
No i teraz mam porównanie czyli chrupiące placki ciasta filo mnie urzekły, polecam wypróbujcie koniecznie ale ten z ciastem francuskim też jest przepyszny.
Grecki placek ryżowo - szpinakowy - Spanakopita.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu
- 3 jaja
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 op. - 300 g ciasta filo
- olej do smażenia
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 200 g sera feta
- sól morska
- pieprz
- 1 papryka czerwona ramiro
- masło rozpuszczone do smarowania ciasta
Ryż ugotowałam w osolonej wodzie na sypko, przestudziłam i przełożyłam do miski.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim szpinak aż puścił sok a potem do momentu aż cały sok odparował.
Dodałam teraz na patelnię posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę smażyłam.
Przestudzony szpinak dodałam do ryżu, wymieszałam.
Dodałam teraz do ryżu ze szpinakiem jaja, posiekaną natkę i koperek, oraz pokruszoną fetę, doprawiłam solą i pieprzem.
Ciasto filo odwinęłam z rolki i smarując każdy płat masłem ułożyłam połowę ciasta płat po płacie na dnie foremki.
Na ciasto wyłożyłam cały farsz i ponownie smarując każdy płat ciasta filo masłem rozpuszczonym ułożyłam je na farszu.
Przed pieczeniem pokroiłam ciasto na kwadraty bo potem będzie to prawie niemożliwe gdyż ciasto filo będzie pękać.
Wierzch spanakopity posmarowałam również rozpuszczonym masłem i piekłam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Tak zachodziło w kwietniu |
4 komentarze
Uwielbiam ciasto filo.
OdpowiedzUsuńJego wspaniały smak poznałam w Syrii.
Robiłam placek grecki ze szpinakiem i ostrym serem. Był pyszny.
Dorotko, jesteś skarbnicą pomysłów i dlatego również wypróbuję placek z ryżem wg Twojego pomysłu.
Miłego weekendu:)*
Warto wypróbować i ten pomysł, polecam.
UsuńJadłam, ale zamiast ryżu był biały ser - pyszności!
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie jadłam z serem ale pewnie warto wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.