Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite.
Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser.
Zapraszam serdecznie na pyszny deser.
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż.
Składniki:
Ciasto parzone:
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki syropu klonowego
- garść suszonych płatków róż
- 100 g kuwertury czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier, sól i masło i zagotowałam.
Teraz wsypałam mąkę i energicznie mieszając i rozcierając doprowadziłam do wrzenia i momentu aż ciasto było gładkie i elastyczne.
Przykryłam garnek pokrywką i pozostawiłam na 10 minut.
Potem do masy dodawałam ciągle miksując na niedużych obrotach po jednym jaju wbijając następne dopiero wówczas jak pierwsze połączyło się z ciastem.
Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję czyli nie może być za rzadkie bo rozpłynie się na blaszce ani za gęste bo nie wyrośnie.
Gęstość ciasta można regulować kolejnym jajem lub nie wbijając następnego.
Teraz ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia eklery zachowując odstępy bo ciastka urosną.
Piekłam eklery w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut a potem zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 15 minut.
Po wystudzeniu rozkroiłam ciastka nożem.
Śmietankę ubiłam na sztywną masę dodając syrop klonowy do smaku.
Ubitą śmietanę przełożyłam do rękawa i wycisnęłam na spodnie ciastko, posypałam płatkami róż i nakryłam wierzchnim ciastkiem.
W kąpieli wodnej rozpuściłam kuwerturę czekoladową i wymieszałam ją z mlekiem i masłem.
Polałam czekoladą eklery.
Smacznego.
Dziękuję wszystkim osobom z którymi miałam przyjemność wypiekać eklery, ptysie.
Razem ze mną wypiekali:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Agnieszka - Kuchnia co dnia
Patryk - Cook
Joanna - Sama słodycz ze szczyptą chilli
Marzena - Kulinarna Maniusia
Wiosenka - Eksplozja smaku
Krysia - Kuchnia u Krysi
Danusia - Moje wypieki i nie tylko...
Iwona - Izioni pyszne smaki
Ewa - zdjęcie na FB
Ania - Cafe Amaretto
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W porcie |
16 komentarze
Dorotko, dziękuję za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńDziękuje i ja.
UsuńWspaniałe eklerki. :) Te płatki róż są jak... wisienka na torcie - super. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)
Danusiu tyle miłych słów. Dziękuję że byłaś z nami.
UsuńWspaniałe eklerki Dorotko, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło było.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWspaniale wypiekłaś swoje eklery. Dziękuję, że byłaś w naszej grupie i dziękuję, za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu.
UsuńAkcent różany, musiały być pyszne. Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuńO tak z płatkami róż były doskonałe. Dziękuję.
UsuńPrzepiękne :) dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego
OdpowiedzUsuńDo następnego Iwonko, pozdrawiam.
UsuńBardzo ciekawy pomysł :) dziekuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję pięknie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.