My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem.
Zachęcam do pieczenia.
Domowe bułeczki ze słonecznikiem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1 szklanka mąki pszennej razowej T 2000
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek słonecznika
Do miski wsypałam mąki, drożdże - jak macie świeże wystarczy je wkruszyć.
Dodałam także siemię, pestki słonecznika i wymieszałam, dodałam miękkie masło, olej oraz wodę i wyrabiałam przy użyciu robota przez 5 minut.
Ręcznie wyrabiajcie jakieś 10 minut.
Ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem i przykryłam ściereczką.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na 12 bułek i każdą uformowałam w podłużną bułkę.
Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia
na 30 minut.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 12 - 15 minut.
Gotowe bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wrażenia ekstremalne |
2 komentarze
Belos pãozinhos com muito bom aspecto.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
Bardzo serdecznie dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.