Zrobiłam, zajadałam ze smakiem i polecam bardzo gorąco.
Smak czekolady z pomarańczą i kremową ricottą to jest najlepszy pomysł na świecie.
Spróbujcie koniecznie.
Czekoladowy makaron z nutą pomarańczy.
Składniki:
Makaron czekoladowy:
- 360 g mąki tortowej
- 40 g gorzkiego kakao
- 4 jaja
- 3 g soli
- opcjonalnie 10 ml wody
- mąka do podsypywania
- 10 g masła
- 100 ml śmietanki
- 100 g sera ricotta
- skórka starta z 1 pomarańczy
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Do misy robota wsypałam mąkę, kakao, rozbite jaja oraz sól i zaczęłam wyrabiać.
- Dodałam odrobinę wody tak aby ciasto było gładkie i elastyczne.
- Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie ale ja korzystam z dobroci mojego robota.
- Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
- Po upływie godziny ciasto wyjęłam na blat i rozwałkowałam na cienki placek ok. 1 mm grubości po czym pokroiłam go na kluski szerokości od 1,5 cm - 3,0 cm.
- Pocięty makaron posypałam mąką i rozwiesiłam na drążku na 60 minut.
- Po tym czasie gotowałam makaron w osolonej wodzie al'dente.
- Teraz sos.
- Masło rozpuściłam na patelni, dodałam śmietanę i dobrze wymieszałam.
- Teraz dodałam skórkę z pomarańczy i ser ricotta a także świeżo zmielony czarny pieprz, dokładnie wymieszałam i dodałam ugotowany makaron.
- Wymieszałam wszystko tak aby sos pokrył makaron i natychmiast podałam.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Mewy |
2 komentarze
Naprawdę wyjątkowe danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i wykwintne zarazem.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.