Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami pekan, błonnikiem i do tego jest pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką z makiem.
Chleb z makiem i estragonem.
Składniki: bochenek 850 g
- 500 g mąki pszennej T 650
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki błonnika witalnego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki maku
- pęczek estragonu świeżego
Drożdże rozkruszyłam do miseczki, dodałam cukier, wodę i 2 łyżki mąki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 15 minut.
Resztę mąki przesiałam, wymieszałam z solą, masłem i rozczynem, i wyrabiałam ciasto jakieś 15 minut przy pomocy robota.
Potem dodałam posiekany estragon i posiekane orzechy i mieszałam jeszcze aż składniki "wchłonęło" ciasto.
Misę z ciastem przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformowałam bochenek, umieściłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb posmarowałam żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypałam makiem a potem nacięłam nożem.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
Studziłam chleb a kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W porcie |
4 komentarze
Gostei do blog e vou seguir.
OdpowiedzUsuńum abraço.
Dziękuję.
UsuńOstatnio piekę chleb rogaty wg. przepisu "Rączka gotuje"
OdpowiedzUsuńOczywiście, zmieniłam przepis. Jest za mało wody i zbyt dużo mąki pszennej.
Wypróbuję chleb wg. Twojego przepisu.
Pozdrawiam:)*
Bardzo proszę Lusiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.