poniedziałek, 12 października 2015

Chleb z makiem i estragonem

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba.
Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami pekan, błonnikiem i do tego jest pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką z makiem. 
Chleb z makiem i estragonem.


   
              Składniki: bochenek 850 g
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 2 łyżki błonnika witalnego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki maku
  • pęczek estragonu świeżego


Drożdże rozkruszyłam do miseczki, dodałam cukier, wodę i 2 łyżki mąki, wymieszałam i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 15 minut.
Resztę mąki przesiałam, wymieszałam z solą, masłem i rozczynem, i wyrabiałam ciasto jakieś 15 minut przy pomocy robota.
Potem dodałam posiekany estragon i posiekane orzechy i mieszałam jeszcze aż składniki "wchłonęło" ciasto.
Misę z ciastem przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformowałam bochenek, umieściłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb posmarowałam żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypałam makiem a potem nacięłam nożem.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
Studziłam chleb a kratce.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W porcie

4 komentarze

  1. Ostatnio piekę chleb rogaty wg. przepisu "Rączka gotuje"
    Oczywiście, zmieniłam przepis. Jest za mało wody i zbyt dużo mąki pszennej.
    Wypróbuję chleb wg. Twojego przepisu.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger