wtorek, 20 października 2015

Chleb razowy z mąką z cieciorki

Bochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny.
Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo.
Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek, polecam.
Chleb razowy z mąką z cieciorki.


Składniki: ( forma 26 x 12 )
  • 320 ml wody
  • 1,5 łyżki oleju z chili i czosnkiem
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 220 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki pszennej graham T 1850 
  • 130 g mąki z cieciorki
  • 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżeczki pestek z dyni + do posypania

Przygotowanie:
  • Do misy wypiekacza do chleba wlałam wodę, olej, dodałam sól, cukier, potem wszystkie mąki a na końcu suche drożdże, wyrabiałam ciasto około 20 minut po czym wsypałam pestki dyni i jeszcze 10 minut wyrabiałam.
  • Ciasto przełożyłam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką i odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Ciasto urośnie do wysokości foremki, posypałam wierzch chleba pestkami dyni lekko je dociskając.
  • Po wyrośnięciu spryskałam wierzch chleba wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Katamaran

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger