Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo.
Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek, polecam.
Chleb razowy z mąką z cieciorki.
Składniki: ( forma 26 x 12 )
- 320 ml wody
- 1,5 łyżki oleju z chili i czosnkiem
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 220 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki pszennej graham T 1850
- 130 g mąki z cieciorki
- 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżeczki pestek z dyni + do posypania
Przygotowanie:
- Do misy wypiekacza do chleba wlałam wodę, olej, dodałam sól, cukier, potem wszystkie mąki a na końcu suche drożdże, wyrabiałam ciasto około 20 minut po czym wsypałam pestki dyni i jeszcze 10 minut wyrabiałam.
- Ciasto przełożyłam do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką i odstawiłam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto urośnie do wysokości foremki, posypałam wierzch chleba pestkami dyni lekko je dociskając.
- Po wyrośnięciu spryskałam wierzch chleba wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Katamaran |
3 komentarze
Deve ser bom.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
To jest chlebuś ! Posmakowałabym kromeczkę :p
OdpowiedzUsuńCzęstuj się a potem tez upiecz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.