Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w domu na pewno są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.
Polecam pieczenie własnego chleba.
Chleb pszenny ze słonecznikiem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki pestek słonecznika + do posypania
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 500 - 520 ml wody
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąki, sól, cukier oraz pestki słonecznika.
Wymieszałam wszystkie składniki, po czym dolałam wodę i wyrobiłam ciasto, luźne ale żeby składniki dobrze się połączyły.
Formę o wymiarach 31 x 14 wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami żytnimi i przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
Pozostawiłam formę z ciastem pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu wierzch chleba spryskałam olejem i posypałam pestkami słonecznika.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Konstantynów Łódzki - stawy |
3 komentarze
Muito bom aspecto este pão.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Pyszny ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.