piątek, 23 października 2015

Chleb pszenny ze słonecznikiem

Chleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas.
Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w domu na pewno są dużo zdrowsze niż te kupione w sklepie.
Polecam pieczenie własnego chleba.
Chleb pszenny ze słonecznikiem.


                 Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki pestek słonecznika + do posypania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 500 - 520 ml wody

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąki, sól, cukier oraz pestki słonecznika.
Wymieszałam wszystkie składniki, po czym  dolałam wodę i wyrobiłam ciasto, luźne ale żeby składniki dobrze się połączyły.
Formę o wymiarach 31 x 14 wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami żytnimi i przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
Pozostawiłam formę z ciastem pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu wierzch chleba spryskałam olejem i posypałam pestkami słonecznika.   
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Konstantynów Łódzki - stawy

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger