Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie.
Pachnie w całym domu a tu jeszcze gorący i nie można zjeść, ech.
Polecam gorąco.
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki: ( forma 31 x 14 )
- 500 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 4 - łyżek suszonego czosnku niedźwiedziego
- 4 pełne łyżki otrębów żytnich
- 550 ml wody
Do miski wsypałam mąki, sól, cukier, czosnek, otręby, wymieszałam.
Dolałam teraz wodę z drożdżami i wymieszałam aby ciasto było jednolite, odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut.
Jak ciasto wyrosło, przełożyłam je do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami żytnimi.
Ponownie zostawiłam do wyrośnięcia chleba do wysokości foremki na około 30 minut.
Jak chleb wyrósł piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Oset? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.