Pestki dyni chrupią pod zębem a do tego mają mnóstwo witamin.
Orzechy również dostarczą Wam wszystkiego co najlepsze i będziecie piękni i zdrowi.
Chleb pszenny razowiec z orzechami włoskimi i pestkami dyni.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 250 g mąki pszennej graham
- 250 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 - 3 łyżki pestek dyni do posypania
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mleka
Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki.
Wymieszałam składniki i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki wsypałam do misy robota, dodałam sól, masło i rozczyn i wyrabiałam przez 15 minut po czym dodałam orzechy i jeszcze chwilę wyrabiałam aż orzechy wmieszały się w ciasto.
Ciasto pozostawiałam w misce, przykryłam je ściereczką i odstawiłam na godzinę aby wyrosło.
Jak ciasto urosło uformowałam z niego bochenek, umieściłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut.
Na koniec wyrośnięty bochen posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypałam pestkami dyni lekko je dociskając.
Nacięłam chleb nożem.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb 40 - 50 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port Władysławowo |
2 komentarze
Pyszne miałaś śniadanko :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszne i zdrowe.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.