Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Zatem pieczemy? chleb dziś upieczony jest wilgotny, pyszny, z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu i bardzo zdrowy przez dodatek błonnika.
Polecam serdecznie.
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem, błonnikiem na zakwasie żytnim.
Składniki: ( 2 bochenki forma 26 x 12 )
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego czynnego
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki pszennej graham
- 3 łyżki błonnika witalnego
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 900 ml wody
Do misy robota wsypałam obie mąki, sól i wymieszałam.
Teraz dodałam błonnik i pestki słonecznika i wymieszałam po raz kolejny.
Wlałam wodę i wymieszałam do połączenia składników, na koniec dodałam zaczyn i jeszcze raz wymieszałam.
Ciasto jest luźne.
Przełożyłam ciasto do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki wsadziłam do toreb foliowych, zawiązałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 11 - 12 godzin.
Po wyrośnięciu spryskałam chlebki wodą.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam bochny z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Chryzantemy |
2 komentarze
gdzie można kupić błonnik witalny? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTutaj kupowałam : http://www.naturalniezdrowe.com.pl/pl/searchquery/b%C5%82onnik+witalny/1/desc/5?url=b%C5%82onnik,witalny
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.