Polecam gorąco i chyba po raz kolejny nie muszę nikogo przekonywać że chleb pieczony w domu jest pyszny i zdrowy.
Zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką.
Składniki:
- 300 ml letniej wody
- 2,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki cukru
- 330 g mąki pszennej T 750
- 100 g mąki żytniej T 2000
- 120 g mąki pszennej graham
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki prażonej cebulki
Do miski wypiekacza dodawałam po kolei: wodę, olej, sól, cukier, mąki i drożdże, nastawiłam program na chleb podstawowy.
Jak maszyna zasygnalizowała, dodałam cebulkę prażoną a po około 10 minutach wyjęłam ciasto z maszyny.
Z ciasta uformowałam bochenek i umieściłam go na blaszce wysypanej mąką.
Odstawiłam bochen na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem nacięłam chleb, spryskałam wodą i piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo |
6 komentarze
Gostei de visitar o seu blog.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
http://andarilharar.blogspot.pt/
Cieszę się że blog się podoba.
UsuńWspaniały chlebek, domowe pieczywo nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, pachnie i smakuje, pozdrawiam.
Usuń30 ml wody? To nie jest błąd?
OdpowiedzUsuńOczywiście że błąd się wkradł, dziękuję za czujność. Już poprawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.